با توجه به افزايش چشمگير هزينه انرژي در دنيا از یک طرف و محدوديت منابع فسيلي و رشد بالاي مصرف سالانه انواع انرژي در ايران و حذف يارانه های مربوطه در اغلب صنايع از طرف دیگر، امروزه مديريت مصرف انرژي و استفاده از انرژی های پاک از جمله انرژی خورشیدی به يك ضرورت گریزناپذیر تبديل شده است.
شرکت فنی و مهندسی توان رسانای کادوس، بعنوان پیمانکار نیروگاه های انشعابی فتوولتائیک مورد تایید در سامانه ساتبا در جهت گسترش دانش و به کارگیری انرژیهای نوین، توسعه مولدهای مقیاس کوچک و منابع تولید پراکنده(DG)، اجرای سیستم های خورشیدی در استان گیلان فعالیت می نماید.
مزایای سیستم های خورشیدی:
تجدیدپذیر بودن :
ما می توانیم از انرژی خورشیدی تا زمانی که خورشید وجود دارد استفاده کنیم
فراوانی :
پتانسیل انرژی خورشیدی مافوق تصور ماست . بر روی سطح زمین در حدود 120.000 تراوات انرژی از پرتوهای خورشید تابیده می شود یعنی 20.000 هزار بار بیشتر از انرژی مورد نیاز برای زمین .
این انرژی را نمی توان محدود به کشور خاصی کرد و تمام کشورهای دنیا می توانند از این انرژی استفاده کنند .
پایداری :
انرژی که هم تجدیدپذیر باشد و هم به وفور بر روی زمین موجود باشد پس پایدار نیز هست .
دوستدار محیط زیست :
با توجه به اینکه انرژی تولید شده توسط خورشید (هر دو نوع حرارتی و الکتریسته) فاقد آلودگی می باشد این انرژی در زمره انرژی های پاک قرار می گیرد .
می دانیم که هر چقدر که از انرژی خورشیدی یا سایر منابع تجدیدپذیر فاقد آلودگی استفاده کنیم میزان استفاده از منابع انرژی غیر تجدیدپذیر کاهش می یابد که این خود یک گام موثر در کاهش گازهای گلخانه ای و کاهش تغییرات اب و هوایی است .
دسترسی آسان :
انرژی خورشیدی در تمام دنیا قابل دسترس است و مانند بعضی از انرژی ها (انرژی هسته ای ) که فقط در دسترس تعدادی کشور است نمی باشد . می توان گفت که این انرژی به سبب نصب اسان و قابلیت نصب در همه ی شرایط اب و هوایی یکی از بهترین منابع قابل دسترس در همه جا می باشد .
انرژی خورشیدی را می توان انرژی مردمی نیز نام برد زیرا در دسترس عموم مردم هست و نیاز به گرفتن مجوز از دولتها برای نصب ان نیست .
کاهش هزینه ها:
یکی از مهمترین مزایای این سیستم کاهش هزینه ها و حتی فروش برق اضافه تولیدی به شبکه برق می باشد.
کاربری های متفاوت:
انرژی خورشیدی کاربرد های زیادی دارد مانند برق رسانی به مکان هایی که شبکه برق در انجا وجود ندارد، استفاده برای شیرین کردن اب یا گرم کردن اب برای مصارف گرمایی و …
استفاده چندگانه :
در بعضی موارد می توان از صفحات خورشیدی(پنل خورشیدی) استفاده های دیگری نیز کرد مانند نصب بعنوان سقف پارکینگ و یا استفاده بعنوان سایه بان، که امروزه به دلیل کمبود فضای نصب و صرفه جویی در هزینه ها این نوع نصب رو به گسترش است به طوری که در بیشتر شرکت های بزرگ و کارخانه ها این نوع نصب بیشتر ترجیح داده می شود .
شرکت توان رسانای کادوس بعنوان پیمانکار نیروگاه های انشعابی فتوولتائیک مورد تایید در سامانه ساتبا با اجرای سیستم های خورشیدی در گیلان در خدمت هم استانی های عزیز می باشد.
بی سر و صدا بودن :
با توجه به اینکه در سیستم های خورشیدی هیچ گونه قطعه متحرکی وجود ندارد این سیستم ها هیچ گونه سر و صدایی ندارند که این خود یک مزیت خوب برای این سیستم هاست که می توان انها را در هر مکانی نصب کرد حتی بر روی بیمارستان ها برای تامین برق اضطراری انها .
حمایت از طرف دولت ها :
دولت ها به دلایل زیر از انرژی خورشیدی حمایت می کنند :
1⃣– با توجه به اینکه انرژی خورشیدی یک انرژی پاک محسوب می شود و امروزه همه ی دولت ها درگیر مسایل زیست محیطی هستند این انرژی یکی از گزینه ها برای کم کردن آلودگی زیست محیطی است .
2⃣– یکی از دلایل دیگر را می توان رغبت دولت ها به خصوصی سازی عنوان کرد که در بحث انرژی یکی از گزینه ها برای خصوصی سازی را می توان انرژی خورشیدی عنوان کرد .
3⃣– دلیل دیگری که می توان عنوان کرد صرفه جویی در هزینه هاست مثلاً اگر دولت بخواهد یک روستا که در وسط کوهستان قرار دارد برق رسانی کند هزینه آن خیلی بیشتر از نصب سلول خورشیدی برای آن مکان است .
تعمیر و نگهداری کم :
طبق گفته اکثر کارشناسان این صنعت، انرژی خورشیدی تعمیر و نگهداری خیلی کمی دارد تا حدی که می توان گفت برای مصارف مسکونی فقط باید سالی چند بار صفحات را تمیز کنند .
شرکت توان رسانای کادوس پیمانکار نیروگاه های انشعابی فتوولتائیک مورد تایید در سامانه ساتبا با اجرای سیستم های خورشیدی در گیلان در خدمت هم استانی های عزیز می باشد.
سوالات رایج در خصوص اجرای سیستم های خورشیدی:
س: قرارداد خرید تضمینی برق چند ساله است؟
✅ ج: مطابق مصوبه وزارت نیرو مدت قرار داد خرید تضمینی برق۲۰ سال می باشد که نرخ خرید برق در ده ساله دوم تغییر می نماید.
س: چه موقع قرارداد خرید تضمینی برق بسته می شود؟
✅ ج: پس از دریافت پروانه احداث ، چنانچه سایر مجوزها از نهادهای دیگر نظیر مجوز اتصال به شبکه، مجوز تملک زمین و مجوز محیط زیست اخذ گردد نسبت به عقد قرارداد خرید برق برای نیروگاه های تجدیدپذیر اقدام خواهد شد.
پرداخت ها
س: آیا پرداخت ها به موقع انجام میشود؟
✅ ج:بلی، در متن قرار داد خرید برق ذکر می گردد در صورت تاخیر در پرداخت، جریمه به خریدار تعلق می گیرد.
س: آیا پول برق نیروگاه ها شامل مالیات ارزش افزوده خواهد بود؟
✅ ج:خیر،در حال حاضر کسورات از صورتحساب ها کسر نمی گردد.
س: آیا امکان پرداخت بصورت ارزی وجود دارد؟
✅ ج:خیر، بنا به مصوبه شورای اقتصاد و وزارت نیرو نرخ خرید برق بر حسب ریال محاسبه می گردد.
س: آیا امکان پیش پرداخت پول برق وجود دارد؟
✅ ج:خیر، مصوبه ای که اینکار را مجاز نماید وجود ندارد.
قیمت برق
س: قیمت سال آینده برق تجدیدپذیر چگونه محاسبه و اعلام خواهد شد؟
✅ ج:بر اساس تغییر هزینه ها و سایر موارد مرتبط و همچنین بر اساس سیاست های کلی کشور
مطالعه امکان سنجی
س: آیا مطالعه امکان سنجی احداث نیروگاه توسط ساتبا انجام یا تأئید می شود؟
✅ ج: خیر، ساتبا هیچگونه دخالتی درمطالعه امکان سنجی نیروگاه ها ندارد و کلیۀ ملاحظات فنی و اقتصادی برعهده خود سرمایه گذار میباشد. و تنها نسخه ای از آن جهت تکمیل پرونده به ساتبا تحویل خواهد گردید البته در صورت لزوم ساتبا می تواند توصیه ها و یا نقطه نظرات را در این خصوص اعلام نمایند.
س: از چه شرکت های در انجام امکان سنجی می توان کمک گرفت؟
✅ ج: از کلیۀ مشاوران داخلی و خارجی
س: آیا ساتبا لیست مشاوران را ارائه میکند؟
✅ ج: خیر ، در حال حاضر لیست رسمی برای مشاوران احراز صلاحیت شده در ساتبا وجود ندارد.
شرکت توان رسانای کادوس پیمانکار نیروگاه های انشعابی فتوولتائیک مورد تایید در سامانه ساتبا با اجرای سیستم های خورشیدی در گیلان در خدمت هم استانی های عزیز می باشد.
مجوز اتصال به شبکه
دانلود فرم های مورد نیاز جهت ثبت نام الکترونیکی
س: روند دریافت مجوز اتصال به شبکه به چه صورت است؟
✅ ج: پس از تکمیل ثبت نام و صدور پروانه احداث متقاضیان می توانند برای دریافت مجوز اتصال به شبکه بر اساس ظرفیت نیروگاه از طریق شرکت توزیع ، برق منطقه ای و یا توانیر اقدام نمایند و در صورت نیاز معرفی نامه های لازم صادر خواهد شد.
مجوز محیط زیست
س: آیا نیروگاه های تجدیدپذیر نیاز به دریافت مجوز محیط زیست دارند؟
✅ ج: بله، با توجه به تنوع نوع نیروگاه ها و تکنولوژی های مورد استفاده در آن و نیز محل استقرار نیروگاه ها دریافت مجوز محیط زیست ضرورت دارد.
س: روند دریافت مجوز محیط زیست به چه صورت است؟
✅ ج: پس از تکمیل ثبت نام و صدور پروانه احداث متقاضیان می توانند از طریق محیط زیست استان مربوط به محل استقرار نیروگاه نسبت به دریافت این مجوز اقدام نمایند و در صورت نیاز معرفی نامه های لازم صادر خواهد شد.
مجوز تملک زمین
س: ساتبا از لحاظ تملک زمین چه همکاری می نماید؟
✅ ج:پس از تکمیل ثبت نام و صدور پروانه احداث مطابق طراحی چیدمان و سایت پلان نیروگاه جهت استفاده از زمین های امور اراضی معرفی نامه های لازم صادر خواهدشد ولی مقررات و ضوابط سازمان امور اراضی تعیین کننده خواهد بود.
س: میزان زمین مورد نیاز نیروگاه ها چقدر است؟
✅ ج: برای نیروگاه های خورشیدی به ازای هر مگاوات حداکثر ۱,۵ هکتار و برای مزارع بادی فقط محل نصب توربین بصورت نقطه ای در نظر گرفته می شود.
شرکت توان رسانای کادوس پیمانکار نیروگاه های انشعابی فتوولتائیک مورد تایید در سامانه ساتبا با اجرای سیستم های خورشیدی در گیلان در خدمت هم استانی های عزیز می باشد.
سایر انرژی ها
س: آیا برق حاصل از بازیافت حرارتی در سیستم های صنعتی جزء خرید تضمینی برق تجدیدپذیر و پاک محسوب میشوند؟
✅ ج:بله، برق حاصل از بازیافت حرارتی جزو انرژی های پاک محسوب شده و در فهرست قیمت های خرید برق وجود دارند.
سوالات متداول در خصوص احداث نیروگاههای تجدیدپذیر
مجوز ثبت نام
س: آیا ثبت نام فقط در قالب شرکت خصوصی انجام می پذیرد؟
✅ ج: سرمایه گذاری باید توسط بخش غیردولتی انجام شود، لذا علاوه بر شرکت های خصوصی، شرکت های تعاونی و اشخاص حقیقی و همچنین گروه مشارکت مدنی نیز میتوانند اقدام نمایند.
س: آیا امکان انتقال مجوز احداث نیروگاه وجود دارد؟
✅ ج: به هیچ وجه، نه تنها انتقال ذینفع درپروانه احداث ممنوع میباشد، بلکه بیش از ۲۵% سهام شرکت بدون موافقت وزارت نیرو غیرممکن است.
س: مجوزهای صادر شده چه مدت اعتباری دارد؟
✅ ج: حداکثر اعتبار شش ماهه است که پس از آن در صورت عدم پیشرفت پروژه باطل خواهد شد.
پتانسیل سنجی
س: آیا ساتبا محل سایت های نیروگاه بادی و خورشیدی را برای متقاضیان انتخاب و اعلام می نماید؟
✅ ج: خیر ، ساتبا هیچگونه انتخاب سایت برای متقاضیان انجام نمی دهد و تمام مسئولیت فنی جهت طراحی اجرائی نیروگاه به عهده متقاضی می باشد.
س: آیا هیچگونه راهنمایی فنی درخصوص انتخاب سایت ها مخصوصاً بادی و خورشیدی توسط ساتبا انجام می شود؟
✅ ج:بلی، اطلاعات جمع آوری شده از دکل های بادسنجی بصورت اطلس باد (قابل دسترس در لینک دفترباد و امواج در وب سایت ساتبا) و اطلس خورشیدی(قابل دسترس در لینک دفترخورشیدی) و سایر اطلاعات کلی در صورت وجود، قابل دریافت میباشد که حدود پتانسیل منطقه را نشان میدهد.
س: آیا اطلاعات دکل های بادسنجی ساتبا قابل دسترس است؟
✅ ج: بله متقاضیان از طریق وب سایت یا با مراجعه به دفتر باد و امواج ساتبا می توانند داده های جمع آوری شده از دکل های بادسنجی را در محل هایی که ساتبا قبلاً دکل بادسنجی نصب نموده است دریافت نمایند.
س: چگونه می توان سایتی را انتخاب نمود که با سایر متقاضیان تداخل نداشته باشد؟
✅ ج: متقاضیان پس از مشخص نمودن مختصات نقاط گوشۀ زمین پیشنهادی آنرا به ساتبا ارائه می نمائید تا تداخل آن با سایر متقاضیان بررسی و اعلام شود.
شرکت توان رسانای کادوس پیمانکار نیروگاه های انشعابی فتوولتائیک مورد تایید در سامانه ساتبا با اجرای سیستم های خورشیدی در گیلان در خدمت هم استانی های عزیز می باشد.
سرمایه گذاری خارجی
س: آیا سرمایه گذاران خارجی می توانند راساً نسبت به ثبت نام برای احداث نیروگاه تجدیدپذیر اقدام نمایند؟
✅ ج: شرکتهای خارجی یا باید نمایندگی رسمی در ایران تأسیس نمایند که موضوع خرید برق تجدیدپذیر در اساسنامه آنها قید شده باشد و یا باید شرکتی با تابعیت ایرانی جهت پروژه خرید تضمینی برق ثبت و به آن پروژه درخواست نماید.
تسهیلات سرمایه گذاری
س: آیا برای حمایت از برق تجدیدپذیر مکانیزم وام از بانکها بصورت منابع مشخص جهت احداث نیروگاه های تجدیدپذیر فراهم شده است؟
✅ ج: هیچگونه سهمیه ای برای این نيروگاه ها بصورت وام از قبل تخصیص داده نشده است ولی سرمایه گذاران میتوانند رأساً نسبت به جلب همکاری در سرمایه گذاری احداث نیروگاه های تجدیدپذیر به بانک ها مراجعه نماید.
س: آیا ساتبا بودجۀ خاصی برای حمایت از پروژه های احداث برق غیردولتی دارد؟
✅ ج: ساتبا منابع مالی درخصوص خرید برق نیروگاه های تجدیدپذیر را فراهم می نماید.
س: آیا امکان استفاده از تسهیلات صندوق ذخیرۀ ارزی وجود دارد؟
✅ ج: بله، مطابق ضوابط مربوطه متقاضیان می توانند اقدام کنند.
س: شرایط معرفی جهت استفاده از تسهیلات صندوق توسعه ملی چیست؟
✅ ج:هر سال تعداد محدودی از پروژه ها به این صندوق معرفی میشوند که لزوماً بعد از عقد قرارداد خرید برق و همچنین عقدقرارداد ارزی برای احداث نیروگاه با سازنده و پیمانکار امکان پذیر خواهد بود.
هزینۀ سرمایه گذاری
س: هزینۀ سرمایه گذاری برای احداث نیروگاه های تجدیدپذیر چگونه است؟
✅ ج: هزینۀ سرمایه گذاری بسته به نوع تجهیزات و تکنولوژی مورد استفاده در نیروگاه متفاوت می باشد لیکن در حال حاضر این هزینه به طور متوسط ۱۰۰۰ دلار به ازای هر کیلووات تخمین زده می شود.
س: آیا استفاده از تجهیزات دست دوم در احداث نیروگاه ها مورد تأیید میباشد؟
✅ ج:خیر
س: آیاجهت استفاده از تجهیزات ساخت داخل مشوقی گذاشته شده است؟
✅ ج:بلی ،بر اساس مصوبه وزارت نیرو ، نرخ خرید برق برای نیروگاه هایی که از تکنولوژی ساخت داخل استفاده می کنند تا۳۰% قابل افزایش است.